estufes de pellets

Estufes de pellets per a calefacció – cóm escollir-ne una

Estufes de pellets

En l’actualitat existeixen mètodes alternatius a la calefacció tradicional basada en combustibles fòssils (gasoil, gas natural o gas metà) i l’electricitat. Dins d’aquestes solucions trobem algunes ecològiques, que utilitzen com combustible principal la biomassa.
Un exemple clar són les estufes de pellets. La majoria es basen en la premissa d’escalfar una estada o una zona concreta i no un habitatge complet. Encara que també és veritat que, si les estades estan ben comunicades entre elles i s’estudia un lloc cèntric com centre radial de la calor, serà molt més fàcil aconseguir un confort total en la nostra llar.
Com el seu nom bé indica, el combustible principal és el pellet. Es tracta d’un aglomerat de fusta, en forma cilíndrica amb una grandària compresa entre els 4 i els 6 mm de grossor, amb un alt poder calorífic. Això s’aconsegueix gràcies a la seva formació compacta de restes de fusta procedents de la tala d’arbres, residus de poda i indústria alimentosa. Les serradures i residus es compacten sense la necessitat d’utilitzar adhesius gràcies a un component bàsic de la fusta, la lignina.

Avantatges de les estufes de pellets

El principal avantatge que ens pot ajudar a decidir-nos per comprar una estufa de pellets, és el fet que utilitza un combustible ecològic. Al mateix temps també té una relació poder calorífic/preu bastant elevada, apropant-se al nivell del gas natural o del gasoil.
També és un combustible econòmic. A diferència dels fòssils (gas natural, gasoil,…) el seu preu és més estable, no sofrirà de canvis bruscs i podem aconseguir millors preus comprant gran volums.
El preu que té avui dia està sobre els 3,5 € per sac de 15 kg. Però cal tenir en compte un aspecte important. Ens trobem just en l’inici de l’expansió dels pellets. Això vol dir que, avui dia, existeixen poques plantes productores d’aquest combustible, per la qual cosa la competència és baixa. Els experts vaticinen un augment progressiu de vendes de productes consumidors de pellets, això pot provocar un augment de la demanda, la creació de noves empreses productores de pellets i, al mateix temps, una pujada de la competitivitat en aquest sector que portaria a una rebaixa dels preus en el combustible. No són més que especulacions però són completament possibles. A més cal tenir en compte que el preu és comprant poc volum. Si féssim una comanda gran aconseguiríem rebaixar el preu considerablement.
Deixant de banda el pellet, les estufes permeten ser instal·lades en gairebé qualsevol lloc, *incluído pisos. L’única cosa que cal tenir en compte és que és necessària una entrada d’aire i una sortida de fums. En ocasions, depenent de la ventilació de l’estada que vagi a ocupar l’estufa, haurem de treure l’entrada cap a l’exterior, encara que no és obligatori. No obstant això, la xemeneia, si que ha de sortir a fora de la residència per evacuar tots els fums. Els tubs utilitzats són de poca secció pel que es dissimulen suficientment bé.
Normalment aquestes estufes disposen de dipòsits d’uns 15 o 20 kg de pellets. Això ens permet una autonomia d’1 o 2 dies depenent de l’ús que li donem. *Igualamente, l’entrada d’aquest dipòsit, aquesta sempre en un lloc accessible, per la qual cosa la recarrega es converteix en una tasca senzilla.
A diferència d’altres estufes de biomassa, com les de llenya o les de carbó, són molt més netes. Pràcticament no embruten, entre altres coses, perquè no cal obrir la porta de la cambra de combustió quan cal recarregar-la. A més es tracta d’una estufa tancada hermèticament i això evita que les cendres procedents de la combustió puguin volar per l’estada.
La calor produïda és agradable. No recarrega l’ambient i la imatge produïda per la flama en la combustió és agradable a la vista i hi ha molta gent que acaba decidint-se per aquests dispositius gràcies a l’estètica.
En general aquests dispositius necessiten estar connectats a l’a corrent per fer funcionar els diferents mecanismes elèctrics dels quals estan composts. Entre ells el regulador.
Est sol ser un panell, col·locat en la part superior, amb una sèrie de botons i un *display que ens permet regular el nivell de confort desitjat a cada moment o, fins i tot, programa alguna que una altra funció. Moltes estufes fins i tot van equipades amb un comandament a distància per activar sense necessitat d’haver-nos d’aixecar del sofà.
La instal·lació d’una d’aquestes estufes de pellets és senzilla. La majoria de proveïdors ofereixen un servei d’instal·lació pels quals decideixin confiar en un professional per dur a terme aquesta labor. Encara que si és vostè una mica manetes pot instal·lar-la-hi vostè mateix sense necessitat de ser cap expert. La majoria d’aparells disposen d’un manual amb totes les instruccions a seguir a cada moment.

Estufes de pellets com escollir-ne una

Com triar una estufa de pellets

Una vegada vistes totes les bondats d’una estufa de pellets, si ens hem decidit per comprar una, haurem de tenir una sèrie d’aspectes en compte abans de comprar-la.
Existeixen moltes estufes, de més barates a més cares. Totes tenen una cosa en comú, cremen pellets. La qüestió és si ho fan millor o pitjor. La clau per saber si una estufa de pellets és bona o no, està en el seu rendiment.
El rendiment es mesura en percentatge i sol ser del 85% cap amunt. A un rendiment més baix, l’estufa serà pitjor, amb un rendiment alt l’estufa estarà millor construïda. També és veritat que quant més alt sigui aquest valor més cara serà. Però si ens posem a analitzar els avantatges podem observar com mereix la pena gastar-se una mica més per tenir un bon dispositiu.
D’aquesta manera, si el rendiment és alt, consumirà menys combustible, produirà menys residus i, al mateix temps, podrem estar segurs que el fabricant ha cuidat molt més els detalls fabricador, així, una estufa de pellets d’una alta qualitat.
La pràctica diu que aquestes estufes amb rendiments alts poden durar bastant més que una amb rendiment més baix.
Per aquesta raó, encara que ens hàgim de gastar una mica més, mereix la pena ja que un bon aparell ens pot donar ús durant uns bons 15 o 20 anys. Així quedarà més que rendibilitzada la inversió.

Un exemple d’estufes de pellets de qualitat son les de la marca Ferroli. aquí

Deixa un comentari